Árnyékolástechnika főoldal Egyéb fűtési költség csökkentő tippek

13+1 fűtési költség csökkentő tipp.

 

 1. Ne fűtsd túl a helyiségeket! Tudtad, hogy 1°C hőmérsékletcsökkenéssel legalább 5 %-os fűtési költséget tudsz megspórolni. És 2 °C-nál?...
 2. A központi fűtés rendszere mindig legyen feltöltve vízzel. Legalább 2 havonta ellenőrizd a víz mennyiséget! Ha kevés a víz, a rendszer levegős lesz és legalább 15% költségtöbbletet okoz.
 3. A használaton kívüli helyiségeket is fűtsd minimális mértékben! (kivéve a lomtárt és a spájzot) Így a fal nem hűl ki és könnyebb felfűteni, ha szükséges. Azt a helyiséget, ahol fűtesz nem hűti így a hideg fal.
 4. A függönyt az ablak és a fűtőtest közé tedd, ha tudod! Így a függöny egy plusz szigetelést ad. Ha a függöny a fűtőtest és a lakás belseje között van, akkor is szigetel. Csakhogy éppen a meleget szigeteli el a helyiségtől.
 5. A konyhában kevesebb lehet a hőmérséklet. A főzéssel úgyis emelkedni fog és itt ritkábban tartózkodsz.
 6. Rendszeresen szellőztess! Szellőztetni úgy kell, hogy egyszerre max. negyedóráig hagyod nyitva az ablakot és sarkig tárod, nem pedig kis rést hagysz és órákig szellőztetsz. Utóbbi esetben a fal is le fog hűlni és annak felfűtése többletenergiába kerül.
 7. Szigeteltesd le az ablakaidat! Ez kétféleképpen történhet. Az ablakfelületet redőnnyel, a réseket pedig bemarásos ablakszigeteléssel.
 8. A fűtőtesten ne száríts ruhákat! Inkább töröld meg a portól és ne fesd le, mert azzal a hőleadási képességét csökkented!
 9. Ha konvektorod van, akkor a külső légjáratból távolítsd el a szennyeződéseket! Különben az égéstermék nem távozik el maradéktalanul így csökken az égés hatékonysága és befelé áramolhat a füst.
 10. Használj párologtatót! Észrevetted már, hogy mennyivel melegebbnek érzed a levegőt a szobában, ha ruha teregetés után mentél be? A száraz levegő az egészségre is káros. Azért túlzásba ne vidd!
 11. Használj termosztátot (automata hőfokszabályozót), amivel be tudod programozni a lakás hőmérsékletét! Ha nem vagy otthon és éjszaka nyugodtan lejjebb veheted a hőmérsékletet. Arra ügyelj, hogy 4 °C-nál kevesebbel ne csökkentsd. Különben az újrafűtés már többe kerül, mint a spórolás.
 12. Ha pár napra elmész otthonról, akkor ennél kevesebbre állítsd a hőmérsékletet. A javasolt érték 15°C körül van.
 13. Figyelj oda a gyújtólángra! Csak akkor legyen bekapcsolva a készülékeden a gyújtóláng, ha használod azt.

+1. Rendszeresen végeztess karbantartást! Ez vonatkozik a kéményekre és a fütőkészülékedre is. Nemcsak spórolsz a költségen, de az életed is biztonságban lesz.

Dósa Géza
Dósa Géza
ügyvezető

Dósa Kft.