Árnyékolástechnika főoldal Harmonikaajtó

Kérdések és válaszok harmonikaajtó témakörben.

Mi mindent kell tudnia mielőtt harmonikaajtót rendelne?

 

A harmonika ajtó egy olyan helytakarékos nyílászárófajta, amellyel teret lehet nyerni. Könnyen kezelhető, a felszerelését is gyorsan meg lehet oldani. Felszerelhető a lakásokba mint nyílászáró és mint térelválasztó is. Kerülhet a ház bejárati ajtaja elé is, amivel nagyobb lesz a lakás biztonsága. De alkalmazható még intézmények, iskolák, művelődési házak, műhelyek időszakos vagy állandó térelválasztójaként is. A harmonikaajtó szűkös helyek leválasztására is kiváló egy fürdőszoba, gyerekszoba vagy gardrób esetében.

 

Milyen anyagból készül a harmonikaajtó?

A harmonikaajtók műanyagból, fából vagy műbőr-fém kombinációjából készülnek. Itt most csak a műanyag harmonika ajtó kerül tárgyalásra.

Nem érdemes festeni a harmónikaajtót, mert a festék könnyen lepereg róla.

 

Milyen színekben létezik a harmonika ajtó?

emcsak fehér színben léteznek, hanem ezen kívül natúr fa, bézs, koloniál, szürke, mogyoró, tölgy, barna. Ezek az harmonikaajtók nem festettek, hanem eleve ilyen színű anyagból készülnek, ennélfogva bármilyen mechanikai sérülés esetén nem fog egyszer csak előtűnni egy másik szín.
Harmonikaajtó színminta megtekintése.

 

Minden harmonikaajtó egyforma?

Többféle típus létezik aszerint, hogy ki a gyártó, ezért az alábbi paraméterek különbözőek lehetnek más cégeknél. Az alkatrészeink csak a nálunk megvásárolható harmonikaajtókhoz illeszkednek, ezért az Ön más fajta ajtóját nem tudjuk megjavítani, ha ahhoz a szükséges tartozékot is cserélni kell.

 

Hova szerelhető be harmonikaajtó?

Általában ajtó helyett, a már meglévő ajtótokba, kerül beszerelésre, de gyakorlatilag bármilyen helyre be lehet tenni, legfeljebb elő kell készíteni a nyílást úgynevezett párnafával*, amihez tiplivel és csavarral való felszerelés után könnyedén hozzá illeszthető a harmonikaajtó. Ez utóbbi főleg akkor jön elő, ha térelválasztónak használja. Mivel ilyenkor nagy a szélesség, módjában áll kétfelé nyílósra kérni. Ebben az esetben két pár kilincsünk lesz és lehetőség van csupán az egyik szárnyat nyitni.

*párnafa: Fából készült léc, ami arra szolgál, hogy a (fal)felület és – esetünkben – a harmonikaajtó között kapcsolódást tegyen lehetővé. Mérete különböző lehet, az igényeknek megfelelően.

 

Mikor nem kell párnafa?

Nincs szükség párnafázásra ha van ajtótok, és nagyon egyenes felületnél, például csempénél és természetesen fánál. Viszont lehetőség van kérni párnafa helyett műanyag alátétet, ami ugyanazt a funkciót látja el, csak jobban illeszkedik a szerkezethez, mivel egy az anyaguk.

 

Milyen szélesek a harmonikaajtó lamellái?

A harmonikaajtók 11 cm széles lamellákból állnak, így könnyen ki tudjuk számolni, hogy a 11 többszörösei méretben lehet őket megvásárolni. A legkisebb szélesség általában a 66-os, ami egy kis fürdőszobaajtó mérete. Ha ennél kisebb(de legalább 56 cm) a rendelkezésre álló hely, akkor is egy 66 cm széles ajtó kerül beépítésre, hiszen éppen azért harmonikaajtó a neve, mert sohasem fog teljesen kisimulni.

 

Mekkora az optimális falnyílás?

Amikor elkészít egy nyílást a harmónikaajtó számára, akkor is ezzel a mérettel kell számolni. A legideálisabb, ha a 11 többszörösének a méretéből 1 cm-t levonva készíti el a helyet. Például 66-1=65 cm vagy 88-1=87 cm-re.

 

Mekkora a harmonikaajtó maximális magassága?

A magasság szempontjából maximum 300 cm-t tudunk elkészíteni Önnek. Ha ennél magasabb helyiségbe kerülne, akkor oda valamit kell tenni. Egy átlagos harmonikaajtó magassága 200 cm. A szélesség viszont bármekkora lehet. Készítettünk már térelválasztónak iskolába 600 cm széles harmónika ajtót is.

 

Mennyivel lesz kisebb az ajtónyílás, ha beépítésre kerül egy harmonikaajtó?

Kalkulálja bele, hogy a harmonika ajtó összehúzott állapotban elvesz az ajtó szélességéből. Egy 66 cm széles ajtó esetén ez közel 10 cm. Így csak egy kb. 56 cm-es rés marad az ajtónkon a közlekedésre és tárgyak ki és bevitelére. (Bár kis trükkel ennél nagyobb asztalt is be tudunk rajta vinni)

 

Hogy lehet teret nyerni a harmonika ajtóval?

A térnyerés 0,5-1 m2 egy átlagos harmonikaajtóval azáltal, hogy saját síkjában mozog, míg az ajtó nyílik és elfoglal egy bizonyos teret. A felszerelése gyorsan történik, csavarokkal rögzítjük a helyére. Kezelése egyszerű és könnyű.

 

Mi az az „ablak”?

Hogy jobban díszítsen és azért, hogy egy kis szórt fény jusson át rajta, lehet kérni a harmónika ajtóba „ablakot” is. Ez egy 35 cm magas plexi(műanyag) lap, ami olyan, mint a tejüveg, átengedi a fényt, de nem lehet rajta látni az alakokat. Szélessége 5 cm, így a harmonikaajtó lamellájába kényelmesen belefér.

 

Hány „ablak” tehető egy harmonikaajtóba?

Ebből egy oszlopban általában 3 helyezhető el: alul, középen és felül. Vízszintes irányban pedig a lamellák számából kettőt levonva kapjuk meg, hogy hány „ablak” helyezhető el harmonika ajtónkban. Tehát egy 66-os ajtó esetén van 6 lamellánk és ebből kettőt levonva kapjuk meg, hogy 4 ablakot lehet maximum elhelyezni egy sorban. Sokféleképpen variálhatjuk a harmonikaajtó ablakokat. Nem szükséges minden lamellába tenni, de tehetünk egybe többet is. Betehetünk csak felülre, vagy akár minden második lamellába középre egyet.

 

Mit érdemes tudni a harmonikaajtó sínről?

A felső rész a sín, amiben csúsznak a lamellák. Ennek a mérete kicsi, csupán 2×2 cm, ami ezáltal nem hangsúlyos és csinosan foglalja keretbe harmonikaajtóját.

 

Igaz, hogy alul nincs sín?

Így igaz, alul nincs sín! Ebből kifolyólag nem tudunk belerúgni és bukdácsolni benne. Nem kell félni, ettől még a harmonikaajtó megfelelően fog működni. A lamella alsó része és a küszöb(aljzat) között lesz egy 0,5-1 cm rés, hogy tökéletesen mozogjon.

 

Sokéves használat után nem fognak leesni a lamellák?

Ennél ( az a változat, amit mi készítünk) a harmonikaajtó csúszkájában - ami felül a sínben csúszik, és ezen lógnak a lamellák - 45°-ban van belecsavarva a csavar. Így nem fordul elő, hogy a harmónika ajtó leesik és működésképtelen lesz, valamint nem fogjuk húzni a földön a szerkezetet.

 

Mi a helyzet akkor, ha kisebb harmonikaajtót szeretnék, mint a helyiség magassága?

Ha felül nincsen semmi, amihez lehetne csavarozni a sínt, akkor sem kell elkeseredni, mert ezt a problémát át tudjuk hidalni bizonyos esetekben. Ez a megoldás jól jön egy zuhanyfülkénél vagy egy kádnál, ha ide szeretnénk egy harmonikaajtót.

 

Mekkora a harmonikaajtók oldalprofiljának nagysága?

Két oldalt egy szintén 2×2cm-es profilhoz kapcsolódnak a lamellák, amik csavarozással vannak rögzítve az ajtótokhoz(párnafához).

 

Mennyi ideig tart egy harmonikaajtó beszerelése?

Egy olyan harmónikaajtó szerelése, ahol már meglévő ajtótokba kerül beépítésre, kevesebb, mint fél órát vesz igénybe és bármikor könnyedén el lehet távolítani az ajtót a csavarok kicsavarozásával. Ha párnafázni is kell, akkor valamivel több, mint egy óra.

 

Hogy lehet nyitni és zárni a harmonika ajtót?

Természetesen kívülről és belülről is lehet nyitni az ajtónkat a rajta lévő kilincs segítségével. Nincs semmi flink-flank vagy mágnes, egyszerűen bepattan a harmonikaajtó záródáskor a helyére. Emiatt könnyedén lehet nyitni is. A kilincshez, szükség esetén, zár is kérhető.

 

Balos vagy jobbos legyen a nyitás?

Ön szabadon megválaszthatja a nyitás irányát, hiszen a harmónika ajtó univerzális, akár bal, akár jobb oldalról is húzhatja. Ezt elég a felszereléskor megadni.

 

Boltívre is fel lehet szerelni a harmonikaajtót?

Abban az esetben, ha két helyiség között boltív található, arra is van lehetőség, hogy harmonikaajtóval válasszuk el őket egymástól. Hogyan? Keressen meg bennünket!

 

Hogy lehet tisztítani a harmonika ajtót?

Tisztítása egyszerű. Langyos, enyhén tisztítószeres vízzel egy szivacs vagy kendő segítségével töröljük tisztára.

 

Igényel-e karbantartást a harmónika ajtó?

Karbantartása minimális. Időnként – főleg tisztítás után – a sínt érdemes egy kis szilikonspray-vel megfújni.

 

Olyan kérdése van, amire itt nem kapott választ?

Kérem keressen meg bennünket!

 

Mennyi a harmonikaajtó ár:

Egy beltéri ajtó ára minimum 40.000 Ft, egy átlagos méretet véve alapul. A harmonikaajtó árak ennél lényegesen olcsóbbak. A legkisebb méret(66×202) ára 15.000 Ft-nál kezdődött, de azért, hogy Önnek ne kelljen ekkora összeget kifizetnie, ezért az eredeti árnál lényegesen olcsóbban rendelheti meg ezt a terméket. Akár a szélesség, akár a magasság kisebb az itt megadottnál az ár nem változik. Tehát a 72×191 harmonikaajtó ár ugyanannyi, mint a 77×202 méretűé.

 

66×202 cm 11.900 Ft/db

77×202 cm 13.800 Ft/db

88×202 cm 15.700 Ft/db

99×202 cm 17.600 Ft/db

110×202 cm 19.500 Ft/db

 

Ezektől nagyobb harmonikaajtó méreteknél egyedi árat kap a kedves vevő. A párnafa és a műanyag alátét profil árát külön kell számolni.

 

A szerelési költség +25%.

Amit várhat tőlünk:

  • ingyenesen felmérjük igényeit
  • 2 héten belül szakszerűen felszereljük
  • 2 év garanciát vállalunk rá
  • bármilyen kérdésére szívesen válaszolunk

Ugyanakkor Önnek lehetősége van webáruházunkból megrendelni a harmonikaajtót, ahol mérési és felszerelési segédletet is talál. Ezeket felhasználva saját magának be tudja szerelni.

 

A megfelelő szín, méret kiválasztásához és a megrendeléshez kattintson a harmonikaajtó webshopba!


Harmonikaajtó

 

Ön az itt látható keresőszók egyikével érkezett az oldalra: harmonikaajtó, harmonika ajtó, harmónikaajtó, harmónika ajtó, műanyag harmonikaajtó

Dósa Géza
Dósa Géza
ügyvezető

Dósa Kft.