Árnyékolástechnika főoldal Szalagfüggöny

Mit kell tudni a szalagfüggönyökről?

Tippek, trükkök, ötletek.

 

A szalagfüggöny vagy más néven lamellás függöny a belső árnyékolók csoportjába tartozik, szalagok vagy más néven lamellák felfűzött sora. A lamellák a felső vezetősínben futnak. Divatos, dekoratív és elegáns árnyékolója lehet nyílászárójának. Nemcsak irodákban, előtereknél, galériákban, hanem lakások ablakainál is használatosak manapság. Ezeken kívül még térelválasztónak is használják, így két vagy több részre lehet osztani egy helyiséget. A szalagfüggöny lamellák elfordításával a fény mennyisége szabályozható. El lehet húzni oldalra teljesen vagy akár félig is. Egy szép szalagfüggönnyel szebb és vidámabb lehet otthona.

 

Miből áll a szalagfüggöny?

A szalagfüggöny két részre bontható: az egyik maga a függöny, ami lamellákból áll, a másik pedig a karnis. A lamellák úgynevezett vállfákon keresztül kapcsolódnak a karnisban lévő függönytartókhoz. Mindegyik szalag alján található egy súly, amely azért felelős, hogy a lamella kisimuljon. A súlyokat gyöngylánc köti össze, ezáltal együtt tudnak mozogni, de mégis megvan mindegyiknek a mozgási szabadsága.

 

Mit kell tudni a szalagfüggöny karnisról?

A karnis aluminiumötvözetből készül, aminek alapvetően fehér a színe, de a szivárvány bármilyen színére színezhető, úgynevezett porlakkszórással, ami ráégeti a festéket a fémre, ezáltal egy nagyon kemény és kopásálló felületet kapunk.

A mérete 25×40 mm, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy 40 a szélesség és 25 a magasság.

 

Mit kell tudni a szalagfüggöny anyagokról?

Az utóbbi időben egyre többféle anyagból készítenek szalagfüggönyt. A legrégebbi az impregnált, szintetikus textilszövet mellé felsorakozott az átlátszó pvc(thermofüggöny), üvegszálas éghetetlen, alupigmentált és a bambusz szövet is.

Léteznek fényáteresztő anyagok és fényzáró anyagok. Ez utóbbiak nem engedik be a fényt. Ezekre az anyagokra jellemző, hogy csak nagyon kis mértékben fakulnak.

Az szövet sűrűsége és vastagsága befolyásolja a fényáteresztő képességet.

Mindent összevetve ötszáznál is többféle szalagfüggöny lamella létezik. Szalagfüggöny lamella színmintáink megtekintése.

Egy lamella szélessége általában 127 mm, de ritkán előfordul a 89 mm-s méretű is.

 

Mekkora hely kell a mennyezet és az ablak teteje között, hogy a nyílászárót ki lehessen nyitni?

Mivel a szalagfüggöny karnis magassága 25 mm és széthúzott állapotban is a benne vannak a függönytartók a karnisban – ez még 25 mm - ezért összesen legalább 50 mm hely szükséges.

 

Mekkora hely szükséges az oldalfaltól, hogy fel lehessen szerelni a szalagfüggöny karnist?

A karnist az oldalfaltól legalább 80 mm-re kell szerelni, hogy kényelmesen elforduljanak a lamellák és az azok alján található súly és gyöngylánc.

 

Fel lehet szerelni például egy tetőtérben lévő ferde ablakra is a szalagfüggönyt?

Van olyan ferde karnis, amit rézsútos felületre lehet szerelni. Fontos, hogy a szög ne legyen nagyobb 40°-nál, mert ennél nagyobb szögű karnist már nem lehet felrakni, mivel a szalagok nem fordulnának el. Ezen kívül még feszíteni is lehet, egy másik sínnel, amiből kifolyólag a lamellákat is el lehet ferdén elhelyezni.

 

Íves szalagfüggönyt is tudnak készíteni?

Igen, létezik íves mennyezetre, falra való karnis is. Ez nagyon speciális és az ára többszöröse az egyenes karnis árának.

 

Milyen rögzítési módok vannak?

A karnist úgynevezett klipsszel rögzítjük. Kétféle módszer létezik: az egyik a mennyezeti, amikor közvetlenül a mennyezetre szereljük, a másik a falikonzolos, amikor egy „L” alakú konzolt szerelünk az oldalfalra és ehhez rögzítjük a karnist. Szinte bármilyen típusú falhoz fel lehet szerelni, legyen az tégla, gipszkarton, beton, fa vagy fém.

 

Hogy történik a szalagfüggöny felszerelése?

Először a klipszeket rögzítjük csavar és tipli segítségével. Aztán a klipszbe belepattintjuk a karnist, amire egyenként felakasztjuk a függönyt. (Általában az alsó gyöngysor és a súlyok már fel vannak szerelve a lamellák aljára, így azt nem kell a helyére rakni) Ha le szeretnék venni, akkor fordított sorrendben kell elvégezni a fenti műveleteket.

 

Mekkora a maximális szalagfüggöny méret?

A maximális szélesség 6 m. Ha ennél hosszabb szükséges, akkor két vagy több darabból készül. A maximális magasság 5 m. (egyes vastagabb szalagok esetén ennél kevesebb) Ennek az oka a függönyanyag súlya, hiszen csak egy bizonyos terhelést képes elviselni a felfogató szerkezet.

 

Hány helyen kell rögzíteni a szalagfüggönyt?

Általában 3 m szélességig 2 helyen, és ez után minden megkezdett méter után még egy rögzítés szükséges. Ha olyan helyre kell szerelni, ahol laza a az anyag, amihez rögzítjük, akkor ennél több klipszet kell feltenni.

 

Hogy lehet karbantartani, tisztítani a szalagfüggönyt?

A lamellás függönyök karbantartást nem igényelnek, tisztítást viszont igen.

A karnist enyhén mosószeres szivaccsal, vagy ruhával lehet letörölni, úgy hogy víz ne menjen a karnis belsejébe.

A függöny anyagot is enyhén mosószeres két szivaccsal vagy ruhával törölhetjük át, úgy hogy egyszerre húzzuk végig a szövet két oldalán. Ha a koszolódás mértéke nagy, akkor választhatunk az ultrahangos tisztítás vagy a lamellák cseréje között.

 

Hogyan lehet mozgatni a szalagfüggönyt?

A mozgatás szempontjából lehet zsinóros, kurblis és motoros megoldású. A leggyakrabban zsinórokat alkalmazunk. Kétféle, végtelenített zsinór található egy szalagfüggönyön. Az egyik a gyöngyzsinór, amivel az elfordítást végezhetjük, ami közel 180°-os mozgatást lesz lehetővé. A másik a sima zsinór, aminek a végén súly van, az pedig az elhúzásért felelős.

 

Mire kell odafigyelni a szalagfüggöny méretezésnél?

A szalagfüggöny csak úgy véd a betekintés ellen, ha a falnyílásnál szélesebbre készül, és felül is magasabb a falnyílásnál. Ennek a mértéke minden oldalról és felülről is minimum 20 cm legyen. Azért is fontos ezt betartani, mert oda kell figyelni arra, hogy ahova gyűjti a lamellákat, ott legyen annyi hely, hogy a nyílászárót ki lehessen nyitni (ha nyitható) a szalagfüggöny összehúzott állapotában is. Egy lamella összehúzott állapotában kb. 8,5mm-t foglal el

 

Hányféle kezelési módja létezik a szalagfüggönynek?

Lehet azonos oldalon a gyűjtés és a kezelés, lehet ellentétes oldalon, aztán kétfelé is lehet húzni. A két szélére vagy középre.

 

Milyen egyéb, extra szalagfüggöny megoldások léteznek?

Az egyik remek tipp, ha nem csak egy színt választunk, hanem többfélét és ezt akár egy szalagfüggönyön belül. Ennek csak az Ön fantáziája szabhat határt. Érdemes egy függönyanyagon belül választani különböző színeket.

Ennél extravagánsabb a feliratok elhelyezése. Ebben az esetben a mintákat lamellánként helyezzük el, és teljesen vízszintes állapotban adja ki az összképet.

Mennyibe kerül a szalagfüggöny?

A szalagfüggönyök árát két részre kell bontani. Egyrészt van a karnisnak egy folyóméter ára, ami 4300 Ft és a lamelláknak egy négyzetméter ára. Ez utóbbi 2300-6500 Ft-ig terjedhet, attól függően, hogy milyen anyagot választ. Minden anyagfajtán belül többféle szín is létezik.

Saját kezűleg is felszerelhető a szalagfüggöny?

Igen, Ön akár saját maga is felszerelheti otthonában az oldal tudnivalóit felhasználva. A webáruházunkban késztermékeket és alkatrészeket is meg tud rendelni, így lehetősége van javítani is szalagfüggönyét.

Rendelje meg most!

A választékhoz kattintson a szalagfüggöny webáruházba!

Dósa Szalagfüggöny

Dósa Géza
Dósa Géza
ügyvezető

Dósa Kft.